Moeilijke lezers motiveren

Leesplezier en begrijpend lezen verhogen bij kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen
Grappige personages, bijzondere intriges of meeslepende verhalen … de meeste leesbeesten zijn er gek op. Maar hoe komt het dat dit niet bij alle kinderen het geval is? Waarom lijkt het alsof het begrijpend lezen en de goesting om in een boek te duiken de laatste jaren zienderogen afneemt bij kinderen? En waarom voelen we ons daar zo machteloos tegenover staan?

Als start onderzoek je wat je kunt inzetten om een leeservaring zo aangenaam mogelijk te maken. Aan de hand van een interessante checklist, die zijn oorsprong in het theater vindt, bekijk je waar je kunt bijsturen. Tijdens de sessie ga je na wat de verschillende oorzaken zijn waarom sommige kinderen niet willen of niet kunnen (begrijpend) lezen of leesplezier ervaren. Vanuit de theorie en een beter begrip van wat leerproblemen en ontwikkelingsstoornissen nu juist zijn, bouw je een kader op. Je stemt ‘beeld’ en ‘geluid’ opnieuw op elkaar af via de COACS-kabel en probeert een zo breed mogelijk aantal kinderen (weer) aan het lezen te krijgen. Met goesting én plezier! En dat doe je niet alleen. 

De vorming is onderbouwd vanuit inzichten uit Brain Blocks, ontwikkelingsgericht werken,, Nieuwe Autoriteit, COACS en inzichten rond dyslexie.
De Leesbeesten
Bekijk profiel
Onderdeel van uitdaging: Vakdidactiek
Per persoon
Schrijf je nu in
4 februari 2022
09u30 tot 12u30
Digitaal

Wat leer je

• moeizame lezers herkennen en de mogelijke oorzaken analyseren;
• een plan van aanpak bepalen rond leesbevordering bij moeizame lezers (COACS-methode);
• een constructieve samenwerking opzetten binnen je team en met ouders.

Docenten

Praktische informatie

Voor wie

Basisonderwijs, Lager onderwijs, Kleuteronderwijs

(Buitengewoon) basisonderwijs

Extra informatie

Webinar:
Halve dag, 9u30 - 12u30

Teamgerichte vorming:
Meer info via info@tenz.be

Locatie

Datum: vrijdag 4 februari 2022, 09u30 tot 12u30
Locatie: /