Kamishibai inzetten in de klas

Ontdek tal van tips en tricks om deze tool in te zetten.

De Japanse kamishibaivereniging IKAJA riep 7 december uit tot Wereld Kamishibai Dag. Een warme oproep om op die dag samen te genieten van kamishibai. Maar wat is kamishibai eigenlijk? Wat maakt een vertelling met dit magische kastje uniek? Waar vind je verhalen? Kan je die ook zelf maken? Hoe begin je er aan?

Tijdens deze vorming nemen we je graag mee naar de oorsprong. Verschillende experts vertellen hun ervaring met kamishibai en zullen je inspireren om hiermee aan de slag te gaan in je klas.

Programma:
9u00 onthaal
9u30 welkom en openingslezing
10u45 workshopronde 1 (kies uit workshop 1 tot 4)
12u30 broodjeslunch
13u45 workshopronde 2 (kies uit workshop 5 tot 8)
15u30 einde

De workshops:

Workshopronde 1 (10u45 tot 12u15)

1/ Jan De Kinder – Van Kamishibai tot prentenboek
Jan jongleert met koffie en houtskool en maakt tekeningen op grote vellen papier. Vervolgens opent hij de kamishibai en vertelt. Gevoelige verhalen zoals het verhaal van de jongen die bloost uit het boek Rood. Grappig of ronduit hilarisch zoals van de koppige ezel die bleef staan, van de stoere big die meent dat hij sterker is dan een olifant, of van de Grote Boze Wolf die bang is in het donker.

Tijdens deze sessie vertelt hij hoe hij zijn verhalen brengt met een kamishibai. Hij heeft het over de grote invloed die de kamishibai heeft op het ontstaan van zijn boeken.

Doelgroep: leerkrachten, illustratoren, schrijvers, vertellers

2/ Nadine Heidbrink - Illustratietechnieken voor kamishibai
Tijdens deze workshop maken jullie kennis met verschillende manieren om Kamishibaiplaten te maken. Hoe kies je de juiste manier van illustreren, wat werkt wel en wat zeker niet … na de workshop heb je voldoende informatie om in de klas of in een workshop met kinderen aan de slag gaan en eigen Kamishibai-platen te ontwerpen. Neem eventueel een schort mee, dit is een hands on workshop.

Doelgroep: leerkrachten, bibliotheekmedewerkers…

3/ Eric Vanthillo – Kamishibai in het DKO
In deze workshop deelt Eric zijn passie voor de Kamishibai met verhalen, ervaringen, mogelijkheden, voorbeelden, … Enthousiast en interactief!

Doelgroep: leerkrachten (DKO), leesbevorderaars, …

4/ ABC – Lien Hemerijckx - Kamishibai en creative storytelling (VOLZET)
Kamishibai is een mooi instrument om met kinderen aan taalstimulering en creative storytelling te doen. Elementen die aan bod komen tijdens de workshop: de aankleding van een kamishibai-hoek, hoe kamishibai integreren in verschillende lessen, ideeën om prentenboeken om te vormen tot kamishibai, zelf een kamishibai in mekaar boksen met kinderen…
Vervolgens ontdek je 1001 mogelijkheden en attributen om verhalen te vertellen: tangram, houten diertjes, dia’s, touw, licht, origami, collages, Lubok, handdansen, speelgoedfiguren, dobbelstenen, zakdoeken, vingerpopjes…..

Doelgroep: leerkrachten, bibliothecarissen en andere geïnteresseerden die met kamishibai aan de slag willen gaan.

Kies je workshop 4 van ABC? Dan kies je automatisch ook voor het vervolg in de namiddag (workshop 8).
Deze workshop is volzet.

Workshopronde 2 (13u45 tot 15u15)

5/ Veerle Derave – De verhalenmixer
In het project Verhalenmixer maakten we samen met ouders en kinderen van Gentse scholen Kamishibaivertellingen. In een reeks workshops kon ieder zijn/haar talenten inzetten. De verhalen werden meertalig live en digitaal gebracht in de voorleesweek. Het hele project werkte erg verbindend.
In deze workshop bekijken we het proces, de resultaten en gaan we zelf verhalen verzinnen. Waar hou je rekening mee, hoe zet je zo’n project op poten. Enkele methodieken helpen je om samen met kinderen en ouders tot een leuk verhaal met illustraties te komen.

Doelgroep: begeleiders van kinderen 6+.

6/Inge Umans – Aan de slag met kamishibai
In deze workshop ervaar je hoe je deze methodiek als vertel- en werkvorm kan inzetten in je klas om aan woordenschatverwerving, taalstimulering, lees- en schrijfbevordering, … te werken. We maken kennis met verschillende verhalen en bekijken de mogelijkheden om met deze verhalen in je eigen praktijk aan de slag te gaan.

Doelgroep: leerkrachten, leesbevorderaars, …

7/Mia Verbeelen – Van voorlezen tot vertellen
Tijdens de workshop verkennen we het expressievermogen van ons lijf van kop tot teen want een verhaal vertellen doe je met meer dan woorden alleen. Hoe vertel je met kracht, vanuit de bron of met bruis? Een luchtige workshop over inleven en uitleven om jezelf en jouw verhaal in de spotlight te zetten.

Doelgroep: leerkrachten, …

8/ ABC – Lien Hemerijckx - Kamishibai en creative storytelling (vervolg) (VOLZET)
Deze workshop is volzet.

Zie ook www.wereldkamishibaidag.be

Umans Inge
Bekijk profiel
Onderdeel van uitdaging: Vakdidactisch ontwerpen
Per persoon
Deze vorming is voorbij

Wat leer je

• de didactische mogelijkheden van de kamishibai ontdekken, zowel naar woordenschat als opbouw van een verhaal;
• expressief vertellen en je publiek boeien;
• de relatie tussen tekeningen en verhaal begrijpen.

Docenten

Boekentip

Aan de slag met kamishibai, I. Umans, De Eenhoorn

Praktische informatie

Voor wie

Zorg in en rond de school, Buitenschoolse opvang, Basisonderwijs

(Buitengewoon) basisonderwijs - (Buitengewoon) secundair onderwijs: B-stroom en NT2-docenten