Je impact als leerkracht vergroten

Hoe je als leerkracht authentiek het verschil maakt
Basissessie: Je impact als leerkracht vergroten
Je impact als leerkracht vergroot wanneer je jezelf durft tonen en je eigenheid inzet als troef. In deze sessie tonen we dat zelfreflectie je handvaten geeft om inzichten te verwerven over je persoonlijke voorkeuren. Je ontwikkeling doorheen je loopbaan en de balans buiten de schoolpoort.

Aansluitend leer je dat je er als leerkracht niet alleen voor staat. School maken, doe je samen met je collega’s. Hen beter of anders leren kennen, maakt dat je sterk kunt samenwerken en de verschillen in je team ziet als opportuniteiten. Inzetten op complementaire sterktes vergroot zo je impact als schoolteam. Tenslotte bekijk je je takenpakket waarderend en oplossingsgericht om je motivatie te verhogen. Bewust kiezen waarin je je energie steekt, maakt dat je goesting overhoudt om de inzichten uit de vorming concreet te maken.

Traject: Je impact in het onderwijs vergroten
Een traject met je team rond dit thema geeft de kans om meteen schoolbreed en duurzaam aan de slag te gaan. Het biedt naast het vergaren van inzichten ook meteen ruimte aan het ‘schooleigen’ maken van de inhouden uit het boek ‘Je impact als leerkracht vergroten’. Verschillende opeenvolgende sessies bieden inhoud en ruimte om meteen de vertaalslag te maken naar je school als organisatie. In een drie à viertal momenten neemt de trainer je mee en toont deze je vanuit kaders en herkenbare voorbeelden hoe je op school het verschil maakt als leidinggevende, leerkracht, begeleider …. In een groeiportfolio op (jullie) maat vind je (denk-)opdrachten die dit alles concretiseren.

Een eerste accent leggen we op de onderwijsprofessional zelf. Hoe kun jij als individu je bewust worden van je persoonlijke voorkeuren en je eigen drijfveren? Wat maakt dat bepaalde jobelementen je energie opleveren en anderen net het tegenovergestelde doen? Hoe komt het dat je bepaalde taken jarenlang met veel plezier deed en dat die nu als energienemers aanvoelen? Hoe ontwikkelde jij je doorheen je loopbaan en welke volgende stappen kun je zelf zetten? Hoe bepalen externe factoren je welbevinden binnen de schoolpoort?

In een volgend moment houd je de schoolteams tegen het licht. Herken en erken je de individuele verschillen en sterktes binnen je team? Kunnen jullie complementair samenwerken? Welke rollen nemen jullie op en zit daar (voldoende) diversiteit op? Wat als het samenwerken (even) niet lukt? Hoe vergroot je de veerkracht van je team?

En afronden doe je in het traject met een kritische blik op je takenpakket op school. Welke taken doe je erg graag? Ga je zeer nauwkeurig en (te) gedreven aan de slag of kun je makkelijk afbakenen? Wat met jobelementen waarop je geen invloed hebt? Wat als opdrachten niet (meer) bij je passen? Hoe zet je in op je eigen ontwikkeling en je professionalisering?

Er is doorheen een traject steeds ruimte voor de eigen inbreng van de deelnemers en er wordt gewerkt aan een concreet plan voor jullie organisatie.
Jehaes Annick
Bekijk profiel
Onderdeel van uitdaging: Schoolontwikkeling

Wat leer je

• dat je als leerkracht impact hebt en dit kunt vergroten;
• je motivatie en werkplezier vergroten door keuzes te maken die bij jou passen;
• met aangereikte kaders inzetten op zelfreflectie om inzichten te verkrijgen over jouw functioneren op school (en daarbuiten);
• duurzame keuzes maken in het samenwerken en inzetten op complementaire sterktes;

Docenten

Boekentip

Je impact als leerkracht vergroten, A. Jehaes & L. Moortgat, Pelckmans

Praktische informatie

Voor wie

Secundair onderwijs, Basisonderwijs, Lager onderwijs, Kleuteronderwijs

(Buitengewoon) basisonderwijs, (Buitengewoon) secundair onderwijs

Extra informatie

Teamgerichte vorming:
Meer info via info@tenz.be