Creëer een oase van rust via snoezelruimtes

Beleef de meerwaarde van een creatieve sfeerschepping. (ook voor buitengewoon basis- en secundair onderwijs)

Via snoezelruimtes en –materialen breng je kinderen tot rust en laat je ze tegelijkertijd vol verwondering dingen ontdekken. Sta stil bij de meerwaarde van een creatieve sfeerschepping en ga aan de slag om rusthoekjes en –materialen te creëren in je eigen school of buitenschoolse opvang. Ontdek hoe snel en gemakkelijk je een snoezelruimte inricht én dat met goedkope en zelfgemaakte materialen.

Dag 1
Vanuit verschillende zintuiglijke methodieken bespreken we principes om sfeer te scheppen en kinderen tot rust te brengen. Maak kennis met concrete ideeën, inspirerend beeldmateriaal en zelf te maken sfeervoorwerpen. We bespreken hoe je stapsgewijs rust en sfeer creëert aan de hand van de Joeron-methodiek: via een stappenplan breng je kinderen tot rust, leer je ze genieten en tegelijkertijd daag je ze uit om te ontdekken.

Dag 2
In de voormiddag gaan we op stap en bezoeken we twee sfeervolle ruimtes voor kinderen. In de namiddag gaan we aan de slag in kleine groepjes: we ontwerpen en maken sfeervoorwerpen met goedkope materialen.

Dag 3
In de voormiddag wordt het onze uitdaging om in Villa iMagina, het huis van de verbeelding, enkele ruimtes (lokaal, tent, gang …) sfeervol in te richten met professionele en zelfgemaakte sfeermakers. In de namiddag nodigen we kinderen uit om te genieten van deze ingerichte ruimtes en passen we de Joeron-methodiek toe. We sluiten de vorming af met een inhoudelijke reflectie over de gepresenteerde eigen realisaties.

Derie Joep
Bekijk profiel
Onderdeel van uitdaging: Samen school maken

Wat leer je

• hoe je vanuit verschillende zintuiglijke methodieken sfeervolle oases van rust creëert;
• zelf te ervaren wat de meerwaarde is van creatieve sfeerschepping met eenvoudige en vaak ook gratis of gerecupereerde voorwerpen;
• de Joeron-methodiek creatief toepassen zodat je je leerlingen doelgericht kan begeleiden;
• je eigen school of buitenschoolse opvang inrichten met sfeervolle snoezelruimtes.

Docenten

Boekentip

Zorg voor rust: Het grote snoezelboek, J. Derie en R. Vanoosthuyse, Abimo

Praktische informatie

Voor wie

Zorg in en rond de school, Buitenschoolse opvang, Secundair onderwijs, Basisonderwijs

(Buitengewoon) basisonderwijs - Buitengewoon secundair onderwijs - Zorg in en rond de school

Extra informatie

Tijdens de eerste dag worden afspraken voor de tweede en derde dag meegedeeld.
Alle opgedane inzichten en ideeën worden genoteerd en vertaald naar de eigen praktijk.